Založ si blog

Kapitalizmus, socializmus ľuďmi znehodnotený

Obidve tieto spoločenské formácie majú jedného spoločného menovateľa. Je ním históriou potvrdený fakt, že v priebehu ich formovania boli zneužité. Kto bol zneužívateľom a súčasne realizátorom obidvoch formácii? No predsa ľudia. Nedeformovali ho nositelia myšlienok kapitalizmu Saint- Simon, alebo Fourier, či Oven. Taktiež to neboli socialistickí materialisti Marx, alebo Engels. Obidva systémy boli zneužívané, prispôsobené na obraz ľudí, ktorí mali v rukách politickú, alebo hospodársku moc.

Myšlienka rýdzeho kapitalizmu, tak ako ju prezentovali,. v podstate jeho zakladatelia spočívala vo vybudovaní spoločenského poriadku na báze rovnoprávnosti, využitia vedeckotechnických prostriedkov.   Všetko však v zmysle pragmatického pôsobenia kapitálového trhu.   Tieto myšlienky nepočítali so sociálnym zatriedením ich tvorcov.       Samozrejme, že nepočítali ani s faktorom rozdielneho pôsobenia na  jeho charakter. Preto sa stal s kapitalizmu vykorisťovateľský systém. Bol základom pre vytvorenie skupín bohatých a   chudob ných. Postupne v niektorých vyspelejších krajinách sa vytvárala aj stredná  vrstva. V dôsledku subjektívneho, môžme povedať, aj neho- horázne sebeckého postupu skupín oligarchov sa kapitalizmus dostával do sinusoidy krízy, stability a konjuktury. Kríza bola jeho     najzápornejším javom.

Názov socializmus odvodený od pojmu sociálny mal byť v posled nom štádiu svojho vývoja premenovaný na komunizmus. Táto etapa mala existovať podľa vzoru francúzskych komún ako spoločnosť nepartokratická z rovnoprávnosťou všetkých ľudí bez majetkových rozdielov. Založená na apolitickom sociálnom princípe solidárnosti   a demokratickom vládnutí zvolených predstaviteľov štátnej moci.     Tento vysoko humánny cieľ sa už takmer od začiatku začal bortiť.   Začať budovať socializmus v krajine s hospodárstvom na úrovni       feudalizmu, resp. ranného kapitalizmu bol prvý nezmysel. Do vede nia spoločnosti sa dostali v cárskom Rusku ľudia,ktorí na prncípe     autoritatívneho kultu osobnosti využili robotnícku triedu a vytvorili   spolu z roľnikmi proletariat. Tento sa stal nosným faktorom vývoja   spoločnosti. Z neho povstala komunistická strana, ktorá niesla svoj   názov neoprávnene. Tým sa socializmus zdiskretizoval a odtrhol od svojich plánovaných cieľov. Vďaka súdruhovia Lenin-Stalin.  

Kapitalizmus koncom 20 storočia dokázal využiť svoje prednosti voči socializmu. V podstate mu to umožnil rozpad socialistického bloku riadeného Sovietskym zväzom. Ústup socializmu, ako poli-       tického systému vzhľadom na zneužitie cieľov jeho existencie bol zákonitý. V tejto súvislosti je nutné pripomenúť, že podobný osúd čaká aj kapitalizmus. Je dosť pravdepodobné,že sa o tento jav pričinia predovšetkým sklamané štáty bývalého socialistického bloku, nevynímajúc ani Slovensko.          

Keď príde Mečiar

16.08.2019

Mečiar očakáva svoj triunfalny návrat do politiky, čo mu súčasná politická situácia umožňuje. Rozbytá koalícia, nedočkavá v tme tápajuca opozícia sú akoby vývojom predurčené splniť svoju úlohu zmenu politického systému vládnucej oligarchie na polijustanarchiju. Bude to nový zatiaľ málo vídaný systém, hádam v krajinách s totalitným anarchistickým vládnutím [...]

Ficov plán ako prísť znovu k moci

25.01.2019

FIKCIA Bývalý dlhoročný predseda vlády, pochopil,že táto demokratická moc nie je zhodná z jeho predstavou o rídzej sociálnej demokracii. ON sám ako „karierny“ politik má celkom iné predstavy o skutočnej demokracii. V jeho demokracii vystupuje do popredia silná osobnosť, ktorá riadi celú spoločnosť. V histórii ľudstva je takých osobností a nimi vedených [...]

Budúci bankár/NBS/ Kažimír hľadá partnerov na poker?

22.12.2018

Súhlas ambiciózneho ministra Kažamíra ma nemilo prekvapil. Dať licenčný on line hazardu je ako keby poslal závislakov: “ Choďte deti moje a hrajte čo vám sily stačia, peniaze boli budú, ale nikdy nie sú, v lepšom prípade je ich málo. Na tom princípe bude tento zákon fungovať, ak bude nerozhodnými tzv. poslancami odsúhlasený. Za pár miliónov predajú aj vlastnú [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.