Nežná revolúcia v réžii KSČ

17. novembra 2017, alogx, Nezaradené

 Nežná revolúcia bola v réžii KSČ. Presnejšie povedané jednej časti rozpoltenej KSČ. V strane už dlhčí čas prebiehal obrodcujúci proces s potláčaním niektorých prvkov zastaralého vládnutia. Práve táto časť komunistov zohrala rozhodujúcu úlohu v premene spoločnosti na demokratickú. 

Do 29. novembra 89 mala KSČ vedúcu úlohu v riadení štátu zakotvenú v ústavnom zákone. To znamená, že všetko čo sa dialo v spoločnosti sa dialo podľa scenára KSČ vrátane zhromaždení  organizovanými demokratickými silami. Počnúc prvými študentskými,neskôr celonárodnými protisocialistickými mítingami v rôznych častiach Československa až do konca. Teda do odovzdania správy a moci štátu do rúk nového parlamentu. Len na oko boli potláčané políciou. Boli to obuškové zásahy na Národnej triede v Prahe proti študentom. To bol v podstate jediný otvorený zásah proti demonštrantom. Keby boli komunisti chceli vážne zasiahnuť tak by použili armádu, ktorej velenie mali v rukách. Preto je možné konštatovať, že čo povolili a koľko toho povolili bolo v ich moci.

V období od 17.nov. 89 do 29.nov. 89 sa dokázali komunisti z pokrokového krídla strany zorientovať a prejsť na stranu demokratov. Mali bohaté skúsenosti ako vládnuť a s využitím dlhodobej prípravy pred 17. nov. a demokratických volieb v r.1990 sa umiestnili na vedúcich postoch štátu.

Boli to naši prví ponovembroví komunisticko- demokratickí štátni funkcionári. Patrili tam napríklad : prezidenti Kováč,Gašparovič a Schuster. Predsedovia vlády: Čič, Mečiar. Horúcim príkladom takého prerodu bol Vladimír Mečiar. Nezabudnuteľné sú jeho slová na mítingu VPN. „Máme na Slovensku dosť miesta vo väzenských celách pre komunistov“. Určite tým nemyslel pre seba, ale pre tých komunistov, ktorí neprofitovali z Nežnej. V roku 1990 sa stal ministrom vnútra, neskôr predsedom vlády v prvej ponovembrovej vláde. Profitujúcimi komunistami neboli len štátni zamestnaci, ale aj novozbohatlíci, ktorí prezlečením kabátov sa dostali k veľkému majetku. Tri volebné obdobia mečiarizmu im otvorilo cestu stať sa oligarchami.

Oligarchovia ovládajú život slovenskej spoločnosti, bez ich vedomia sa ani lístok nepohne. Vyzerá to tak, že sa vraciame k novej totalite, nie cestou revolúcie, ale evolučne.