Vďaka ti Demokracia

17. novembra 2015, alogx, Nezaradené

 

Uplynulo 26 rokov od tvojho narodenia na Slovensku,alebo znovu zrodenia, po 41 rokoch. Tvoja prvá etapa od r. 1918 do r. 1948 mala   charakter štátotvornej, dokonca národnostno povedomej demo kracie. Nebola až tak zpätá s kapitalististickými prvkami ekonomiky. V počiatku tích 30 tich rokoch bola naplnená akýmsi entuziaizmom z prechodu od Rakúsko-Uhorskej monarchie k spoločnému štátu Čechov a Slovákov. Bola však takisto krutá ako všade vo svete.  

Od roku 1948 ťa nahradil socialistický spoločenský systém zo svo   jímy prvkami centrálneho hospodárskeho,všespoločenského riade nia. Pod gestorom vedúcej KSČ. Tak ako v každom totalitnom systéme aj u nás sa na vládnutí podielali predovšetkým elitné politické špičky. Nič nového pod slnkom. Táto prax platí vo všetkých spoločenských zriadeniach, či demokratických alebo totalitných.

Nie všetkým tento systém vyhovoval , dokonca ani komunistickej     elite, ktorá nemohla podľa socialistických zákonov, svoj nahono-       bený, v zahraničí uložený, majetok užívať. Preto nebolo nič jednoduchšie ako odovzdať moc druhým. Po dohode a na základe výhodných podmienok sa k moci dostali známi disidenti pod riadením oligarchov a skupín zo zahraničia. Komunisti si teraz môžu užívať aj naďálej svoj majetok a v podmienkach demokracie zveľaďovať.Tak demokracia nadelila každému to čo mu patrí. Zabudla len na 80 % tých,ktorí tvoria jej hodnoty, tak materiálne ako aj duchovné.To je môj odkaz k 36 výročiu 17 novembra 1989.

Vďaka ti demokracia za to, že si nás zbavila pazúrov socializmu         a vrhla do zubov kapitalizmu.