Dokážu Slováci ovplyvniť svoju budúcnosť ?

5. júla 2012, alogx, Nezaradené

Nemôžem sa zbaviť pocitu,že v poslednom čase sa prognostici,politológovia, analytici vyjadrujú dosť rozpačite o existencii EÚ. Hovorí sa aj o vytvorení nejakých alternatív v jej nových organizačných štrukturach.                                     Dalo sa to počuť aj pri poslednom stretnutí premiérov Fica a Merkelovej. Na ich tlačovke celkom jasne zazneli slová alternatíva, zmeny štruktúr v súvislosti s EÚ.Škoda,že sa líšili vízie budúceho možneho Europského spoločenstva,ktoré by navrhoval Fico od vízií p. Merkelovej,čo dala žartovným spôsobom najavo.Z toho,ale aj s ďaľších v súčasnosti neutajiteľných zlých finančných postavení viacerých štátov je potrebné nie len hovoriť,ale aj pripravovať sa na možné zmeny v Európe.Som presvedčený,že takéto plány prebiehajú už dávnejšie v hlavách čelných predstaviteľov najsilnejších štátov EÚ. Nemôžem sa ubrániť pocitu,že sú pokračovaním realizovaných myšlienok vytvorenia únie s takým veľkým počtom členov. Taktiež si myslím, že takto početná únia splnila svoj cieľ bez ohľadu na hospodársku krízu. O konkrétnych cieľoch by sa dalo diskutovať.

Sme príliš malým štátom,aby sme mohli do ďalšieho vývoja v Európe hovoriť. Vráťme sa do minulosti, ktorá by nás mohla poučiť.Aj roky1939,1968 a udalosti v nich môžu byť témou na debatu.

Nie som separatista vylučujúci dobré bilaterálne vzťahy na všetkých úrovniach a vo všetkých možných oblastiach.No netlačme sa tam,kde nás nechcú, alebo len za určitých podmienok,ktoré nemusia byť pre nás vždy výhodné.

Buďme krajinou, ktorá si urobí poriadok vo vnútri vlastného štátu. Predovšetkým vypracovaním novej Ústavy Slovenskej republiky so zákonmi jednoznačného znenia,aby mohli byť takto aplikované do všetkých nástrojov štátnej moci.           exekutívnej, výkonnej a súdnej, Aby sa nimi mohli riadiť všetky rezorty ako aj jedinci bez možnosti ich zneužívania.

Nenechať väčšie právomoci žiadnemu podniku,akciovej spoločnosti,monopolom,  ako má štát. V realizácii uvedených krokov vlády by som videl možnú víziu budúcnosti Slovenska.